Актуално

Панацея при безплодие ли е инвитро оплождането

03.06.2024

Пети епизод на подкаста на Болница ВИТА „Забременяването – мисията (не)възможна“ е с много интересна тема, свързана със създаването на живот в лабораторни условия чрез методите на асистирана репродукция. Гост на водещата Ева Павлина е Гергана Ингилизова, дб – главен ембриолог на ВИТА Инвитро център от неговото създаване преди повече от 13 години. От 2016 г. тя е сертифициран клиничен ембриолог от Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология. Гергана Ингилизова е доктор по „Медицинска биология“.

Историята на инвитро оплождането започва в далечната 1978 г. Методът е разработен от британския учен Робърт Едуардс, а първото бебе, заченато инвитро, се ражда на 25 юли 1978 г.  Въпреки че са изминали повече от 40 десетилетия, все още има много предразсъдъци по темата, а методите за асистирана репродукция са все по-ефективни в борбата с инфертилитета.

Гергана Ингилизова разказва за развитието на инвитро оплождането през годините и актуалните асистирани репродуктивни техники (АРТ процедури), които се прилагат в световен мащаб и в България.

Един от методите, които са особено ефективни при мъжки стерилитет, е т.нар. интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид (ИКСИ) – директно инжектиране на избран сперматозоид в яйцеклетката. От подкаста ще научите повече за този метод, успешно използван в последните години от лекарите на ВИТА Инвитро център и ембриолозите Гергана Ингилизова, дб и Росица Стояновска.

Ембрилогът разказва за подбора на генетичен материал, подготовката на яйцеклетките и сперматозоидите, методите за оценяване на яйцеклетките и ембрионите, подборът на ембрионите и подходящото време за трансфер.

Интересна тема в подкаста е превантивното замразяване на генетичен материал, най-вече на яйцеклетки, което може да гарантира майчинство с биологично дете на по-зряла възраст, когато яйчниковият запас е изчерпан.

Част от въпросите са свързани с донорството – кога се използват донорски яйцеклетки, какви са възможностите за бременност при много тежък мъжки фактор на стерилитет, както и за опита на екипа на ВИТА Инвитро център с донорски генетичен материал.

Ако имате въпроси, свързани с инвитро процедурите, искате да научите повече за методите за асистирана репродукция или вече се замисляте да се консултирате с репродуктивен специалист, този епизод на подкаста е точно за Вас.

Можете да запишете час за консултация във ВИТА Инвитро център на тел. 0882060433.

Ако не сте гледали първите четири епизода на подкаста с участието на д-р Лилия Димитрова и д-р Николай Попов от ВИТА Инвитро център, на д-р Иван Крумов от Отделението по оперативна гинекология и тазова хирургия, както и на психолога Преслава Биковска, можете да го направите в Youtube канала на Болница ВИТА.

Очаквайте ни скоро с епизод 6 на подкаста „Забременяването – мисия възможна“, който също ще бъде с интересен гост и полезни теми.

Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: +359882060433, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]