Публикации

Замразяването на яйцеклетки: всичко, което трябва да знаете

14.07.2020
Статистиката показва, че все по-често съвременните жени решават да станат майки около и дори след тридесетгодишна възраст. И ако нашите баби на 26 вече са били дали живот на цял футболен отбор, повечето европейки дори не се замислят за дете преди 28-годишна възраст. В наши дни обаче, благодарение развитието на съвременната медицина, майчинството може да бъде отложено и за по-късен етап. Това става възможно чрез техниката на замразяването на яйцеклетки или т.нар. криоконсервация. Първоначално методът е бил използван само за медицински цели, но днес все по-често той е въпрос на личен избор на жената, която вече има възможност да планира своята бременност.
 
Какво представлява криоконсервацията?

Най-общо замразяването на яйцеклетки се състои в извличането  им от тялото на жената, поставянето им в специални криопротектори и последващо съхраняване в течен азот. По този начин те могат да бъдат съхранени за по-късен етап, когато ще има нужда от тях - когато жената се почувства готова да стане майка или когато реши, че вече е дошъл моментът за това толкова важно събитие.

За да могат да бъдат извлечени яйцеклетките, жената се подлага на изкуствена хиперстимулация на яйчниците посредством хормонални медикаменти. Стимулацията продължава средно около 10-12 дни. В резултат на това, в яйчника узряват не една или две яйцеклетки, а цяла дузина. След като са узрели, яйцеклетките се изваждат чрез процедура, наречена „Пункция на фоликули“ или „Трансвагинална пункция“. Тази манипулация се извършва под краткотрайна венозна анестезия и обикновено отнема около 10-20 минути.

След това ембриолозите от Вита Ин Витро център избират  яйцеклетките с високо качество, които да бъдат подложени на процеса на замразяване (витрификация).

Самото замразяване на яйцеклетките преминава през три етапа:

При първия етап яйцеклетките се подготвят и обработват с криопротекторен разтвор, който предпазва клетките от формиране на водни кристали, които разрушават тяхната структура.

След това яйцеклетките се поставят в специален крионосител. Това е вторият етап на витрификацията. На третия етап този крионосител  се поставя в дюаров съд с течен азот при температура от -196°C, където се съхраняват яйцеклетките до момента, в който не се вземе решение за тяхното оплождане.

Какво е важно да знаете?

За да имате реален реален шанс за забременяване, препоръчваме да бъдат замразени поне 10 яйцеклетки. Това се налага, защото след размразяването им, яйцеклетките, годни за оплождане, са средно между 70-80% от общия брой замразени яйцеклетки.

Препоръчителната възраст на жената за замразяване на яйцеклетки е до 30–33 години. Тогава яйчниковата функция е най-активна, жената има значителен яйчников резерв, а яйчниците реагират най-добре на стимулацията. Освен това, до тази възраст вероятността яйцеклетките да са носители на генетична аномалия, е много по-малка.

За кого е подходящ този метод?

Замразяването на яйцеклетки е метод, подходящ преди всичко за онези жени, които по лични причини желаят да отложат майчинството си.

От друга страна, този метод често се препоръчва за дами, които са диагностицирани с раково или друго заболяване, което може да засегне плодовитостта им. Яйцеклетките се замразяват, за да може да бъдат използвани, след като премине лечението, или до момента, в който жената преодолее болестта. По този начин пациентките разполагат с яйцеклетки със същите качества, които са имали преди заболяването.

Процедурата е подходяща и за жени, чиито яйчници са намалили своята функция преждевременно в по-ранна възраст или са със семейна анамнеза за преждевременна менопауза.

Криоконсервацията често се препоръчва при пациентки, претърпели една или повече операции на яйчниците, като ендометриоза например.

Методът е подходящ и за дами с нисък ембрионален отговор, защото чрез него те могат да натрупат достатъчен брой яйцеклетки, необходими за провеждането на асистирана репродукция.

Ако имате въпроси, свързани с тази процедура – не се колебайте да ги обсъдите със специалистите на Вита Ин Витро Център.

Ще ни намерите на следния адрес:

Вита Ин Витро Център – МБАЛ Вита База 2
Ул. „Филип Кутев“ №10
Тел: 02 45 22 141
E-mail: [email protected]


 
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: 02 45 22 000, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах