Често задавани Въпроси

1. Какво означава ИН ВИТРО оплождане?

Оплождане ин витро (на латински: in vitro = в стъкло), често наричано "в епруветка", е сливане на сперматозоид и яйцеклетка извън организма на жената. Оттук произлиза популярното название „Бебе в епруветка”.

2. Каква е разликата между обикновено ин витро оплождане и ИКСИ?

При обикновеното ин витро оплождане в средата за култивиране на всяка яйцеклетка се поставят много сперматозоиди (средно 100 000 на яйцеклетка), като целта е един от тях да проникне в яйцеклетката и да я оплоди, докато при ИКСИ ембриологът инжектира един единствен сперматозоид директно в цитоплазмата на яйцеклетката.

3. Има ли разлики при процедурите, прилагани на пациентката при класическо ин витро и ИКСИ?

Разликата между ИКСИ и класическо ин витро е само в ембриологичните процедури. Проследяването, стимулацията и манипулациите, извършвани на пациентката, са едни и същи.

4. Как да разберем дали сме подходящи за ин витро?

Първата стъпка при лечението на стерилитета представлява една пълна гама от изследвания на двамата партньори. В зависимост от резултатите и след консултация с лекуващия екип, се определя какви лечебни методи са най-подходящи за всеки конкретен случай.

5. Колко пъти може да бъде повтаряна ин витро процедурата при неуспех?

Успеваемостта при ин витро е между 20 и 30%, така че повтаряне на процедурата се налага често. Няма конкретен отговор колко пъти може да бъде правено това, но се смята, че до 3-4 пъти е разумно.

6. Колко време трябва да се чака преди да се повтори процедурата?

Много е индивидуално и зависи от приложената стимулация и степента на яйчниковия отговор на нея. Трябва да минат поне 3-4 нормални менструални цикъла, за да се възстановят яйчниците. Разумно е да не се извършват повече от две яйчникови стимулации годишно.

7. Каква е продължителността на ин витро процедурата?

Първоначалните изследвания и диагностиката на стерилитета най-често траят около два месеца. Самата яйчникова стимулация, в зависимост от това дали се прилага къс или дълъг протокол, трае между 2 и 5 седмици, като това е индивидуално за всяка жена. Ембриотрансферът се извършва между 2 и 5 дни след фоликуларната пункция по преценка на биолога и лекуващия лекар.

8. Кога се разбира дали резултатът е положителен?

Съществуват съвременни тестове, които показват наличие на бременност още 12-13 дни след ембриотрансфера. Ние препоръчваме първият тест да се извърши на 17-ия ден от ембриотрансфера, а първият ултразвуков преглед за визуализиране на бременността - на 21-ия ден.

9. Колко време могат да ми бъдат съхранявани замразените ембриони?

Според съществуващата наредба за асистираната репродукция максималният срок е 5 години.

10. Кога най-рано след ин витро може да се извърши ембриотрансфер на замразени ембриони?

Принципът е същият, както при повтаряне на ин витро процедурата - 3-4 нормални менструални цикъла.

11. Има ли задължителни изисквания преди даване на семенен материал?

Препоръчваме полово въздържание от 3 - 5 дни, през които мъжът не трябва да е  употребявал  алкохол и наркотични вещества, както и да не е боледувал с висока температура и да не е приемал антибиотици. Ако приема системно някакви медикаменти е необходимо да съобщи за тях на лекуващия лекар и ембриолога.
 

12. Какви изследвания е необходимо да си направя преди първото посещение във Вита Инвитро Център?

Всички необходими прегледи и изследвания ще бъдат обсъдени и назначени при Вашето първо и последващи посещения в нашия инвитро център, след консултация с нашите специалисти.

Добре е да носите медицинска документация, ако имате такава от предходни прегледи, изследвания и проведено лечение, както във връзка с инфертилитета, така и с други придружаващи заболявания, ако има такива.


 

13. Възможно ли е присъствие на придружител по време на фоликуларната пункция?

Фоликуларната пункция се извършва в специално оборудвана за целта стерилна операционна зала, в която поради необходимостта от стриктен контрол на микробната средата не се допускат външни лица.

В залата за почивка на пациентката след фоликуларната пункция се допуска максимум по един придружител, след предварително съгласуване с лекуващия лекар, когато състоянието на жената позволява това.


 

14. След колко време след ембиотрансфера мога се завърна към нормалните си занимания като шофирне, спорт, ходене на работа и т.н.?

Едно денонощие след ембриотрансфера можете да се върнете към своя нормален ритъм на живот. Препоръчваме Ви да избягвате големи натоварвания и стрес след процедурата.

15. Има ли действащ сключен договор между Вита Ин Витро Център и Център за асистирана репродукция?

Да. Инвитро центърът има сключен договор с „Център за Асистирана репродукция“, което е доказателство за високите стандарти за работа при нас. Договорът се подновява за всяка календарна година въз основа на определени критерии и постигната в предходната година успеваемост. От създаването си до момента „Вита ин витро център“ си сътрудничи с ЦАР без прекъсване.

16. Какви изследвания трябва да бъдат направени на мен и партньора ми?

Изследванията ще бъдат назначени и за двамата партньори след проведена консултация при специалистите от Вита Ин Витро център.

Стандартните първоначални изследвания при жената включват: разширени хормонални изследвания; вирусологични изследвания; тестове за полово преносими инфекции; изследване на цитонамазка от маточната шийка; ултразвуков преглед за оценка състоянието на матката, маточната кухина, маточните тръби и яйчниците и установяване на евентуални болестни изменения (ендометриоза, миоми, полипи и др.); тест за проходимост на маточните тръби; при необходимост изследване на имунологичните показатели като NK-клетки, ANA, Антифосфолипидни антитела и хемостазиологичния статус (изследване за вродени тромбофилии); препоръчителни са и профилактичен общ преглед с кръвни изследвания; ултразвуково изследване на млечни жлези.

При мъжа – разширена спермограма, въз основа на която могат да бъдат назначени допълнителни тестове; микробиологично изследване на еякулат.

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: +359882060433, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]