Актуално

Д-р Мая Василева за ИН ВИТРО-то като решение за репродуктивните проблеми на двойките в България

27.01.2020
Все по-късната възраст, в която семействата решават да имат бебета, серията от съпътстващи заболявания както при жените, така и при мъжете, динамиката на времето, в което живеем …  всичко това носи своите последствия и за съжаление, резултатите са огромно число на двойките с репродуктивни трудности, което все повече и повече расте.

За да отговори на множеството въпроси в тази посока, потърсихме д-р Мая Василева от IN VITRO Центъра на МБАЛ „Вита“ София.


1. Коя според Вас е водещата причина за репродуктивните проблеми сред двойките в България? Повече при жените или повече при мъжете са трудностите?

България е една от страните със значителен негативен прираст на населението, като според статистиката в момента сме на последно място в Европа по показател „прираст“. Вече броят на стерилните двойки е около 250 хиляди.

Една от водещите медицински причини за стерилитета е непроходимостта на маточните тръби. Тя се причинява най-често от инфекции - хламидия, микоплазма, уреаплазма, гонорея, бактериална вагиноза и други. Те предизвикват появата на така наречената тазово -възпалителна болест, при която в крайните етапи се запушват маточните тръби и се стига до стерилитет.
Други причини за непроходимостта на тръбите са тазовите тумори, които ги компресират по съседство, както и ендометриозата, вродените аномалии или пък извънматочната бременност.

Много честа причина за стерилитет е липсата на овулация и хормонални смущения при жените, дължащи се на различни причини като Синдрома на поликистозните яйчници, напреднала възраст и изчерпан яйчников запас. При 50 %  от случаите на стерилитет проблемът е във влошените качества на семенната течност при мъжа.

2. Поликистозните яйчници са една от честите причини за затруднения в репродукцията. Бихте ли обяснили защо и съответно какво може да се препоръча на дамите с нередовна менструация, страдащи от този проблем?

Синдромът на поликистозните яйчници засяга 10 % от жените с  репродуктивен проблем. За нея е характерна липсата на овулация или хормонални смущения, водещи до нередовна менструация, до инсулинова резистентност и риск от диабет в по-късна възраст, затлъстяване, окосмяване в областта на гърдите, лицето, гърба, седалището.

Все още не е ясна напълно причината за появата на Синдрома на поликистозните яйчници. Това, което ние в ИН ВИТРО Центъра ВИТА правим, е да се направят хормонални изследвания в интервала между  2 и 5 ден от менструационния цикъл и в зависимост от резултата, да се препоръча съответната терапия, която да доведе до отстраняване на проблема.

3. Други хормонални проблеми също имат отношение при зачеването и особено много това се усеща при пациентките с тиреоидит на Хашимото. Там какъв е проблемът и какво следва да се предприеме, за да се скъси времето за неуспешни опити за зачеване?

При пациентки с инфертилитет задължително се изследва тирео стимулиращия хормон (TSH) и пролактин, защото тези хормони влияят на яйчниковата функция. При повишени стойности може да липсва овулация  и съответно има затруднения в забременяването или ако има реализирана бременност, то съществува риск от спонтанен аборт или нарушено развитие на централната нервна система на плода.

В този случай се назначава лечение с хормони на щитовидната жлеза или пролактинови инхибитори.

4. До каква степен ендометриозната киста може да повлияе на зачеването и съответно има ли опасност за последвалата бременност. Каква е практиката за решавана на тази сложна диагноза и след това какви са стъпките за успешна репродукция?

Ендометриозата е хронично заболяване с неясна все още етиология, при нея се образуват така наречените „шоколадови кисти“, които постепенно унищожават нормалната яйчникова тъкан, водят до образуване на масивни сраствания между органите в малкия таз – матка, маточни тръби, яйчници, дебело черво, пикочен мехур. Клиничната картина се манифестира с болка , свързана с менструалния цикъл. Лапароскопията е метод – златен стандарт, в диагностиката и лечението на ендометриозата. След хистологичното й доказване по-нататъшното лечение е в зависимост от желанието на пациентката за забременяване. При наличието на такова желание се препоръчват активни опити за бебе, а при липсата му се провежда шест месечно инжекционно лечение с препарати ,които  блокират менструацията( агонисти на GNRH).

5. Колко време след неуспешните опити за забременяване е редно да се потърси специализирана помощ?

Срокът за това зависи пряко от възрастта на пациентката и може да варира между шест месеца и една година липса на бременност въпреки активни ежемесечни опити на двойката.

6.  Много често жените сами инициират изследване за проходимост на тръбите, т.нар. „цветна снимка“. Разкажете какво представлява тази процедура, какво цели, какви са резултатите и съответно как се прави. Явно практиката в различните болници е различна, тъй като читателите ни често задават въпроси, свързани с това дали се поставя упойка, колко е болничния престой и т.н. (разкажете как стои въпросът за Вашето отделение)

Хистеросалпингографията е метод за проверка на проходимостта на маточните тръби или както е популярното й название „цветна снимка“,  е първото инвазивно изследване, което се прави в първите чисти дни след края на менструационния цикъл, но не по-късно от 12-13 ден, тоест – преди овулацията. Необходимо е преди това да се направят цитонамазка, влагалищен секрет, цервикален секрет за хламидия, микоплазма и при положителна проба да се проведе съответното антибиотично лечение. „Цветната снимка“ се прави в ренгенов кабинет. Поставя се локална упойка с Лидокаин като се напръсква маточната шийка. По-рядко и при изразено желание на пациентката може да бъде използвана и кратка венозна упойка, но тогава се губи комуникацията лекар- пациент и не може да бъде получена обратна връзка от пациентката за силата на болката при изследването. Нормално се усеща менструалоподобна болка като в първите дни на цикъла. След края на изследването съветваме жената да се въздържа от физически натоварвания и полови контакти за ден-два. Болничен престой не се налага.


7.  Макар всяко едно от изследванията да има строго предназначение и да е задължително да се назначи от лекар – специалист в областта, бихте ли разяснили какво представляват някои от често прилаганите изследвания за стерилитет!

Спермограмата е метод за оценка на оплодителната способност на мъжа. Преди изследването трябва да има минимум три дни полово въздържание. Мъжът да не е употребявал алкохол или лекарства, да не е бил болен или да е имал висока температура. Отделянето става чрез мастурбация, най-добре - извършена в отделението по стерилитет, но материалът може да бъде отделен и в домашни условия и да бъде донесен при нас в рамките на един час.

Ембриолог оценява качествените и количествените характеристики на еякулата – обем, вискозност, време на втечняване, брой на сперматозоидите в 1 мл. ,  процент на подвижните сперматозоиди, морфология. При налични отклонения пациентът се насочва към консултация с уролог - андролог.

Изследването на яйчниковия резерв е чрез изследване на антимюлеров хормон(АМХ) и фуликуло-стимилиращия хормон (FSH). Най-добре е това да бъде извършено между 2 и 5 ден от менструалния цикъл. С напредване на възрастта на жената се наблюдава понижаване на АМX и повишаване на FSH, което корелира с намаляване на фертилитета, тоест понижава се способността за забременяване.

8.  Храненето, отказът от вредните навици, двигателната активност, хранителните добавки – всички те в една и съща пожелателна категория ли попадат, или всяко едно от тях е изключително важно само по себе си?

Всички те се включват в препоръките на специалистите за здравословен начин на живот. Приемането на плодове и зеленчуци, храни, богати на белтъци, ограничаване на захарта и мазните храни води до редукция на телесното тегло, което при наличие на затлъстяване е пряко свързано с инфертилитета. Повишената физическа активност също води до редукция на телесното тегло и до подобряване на шансовете за спонтанно забременяване.

Особено важно е да се спре тютюнопушенето и при двамата партньори – това значително подобрява качеството на яйцеклетките и на еякулата. Назначаването на допълнителен прием на витамини и минерали също способства за отстраняване на известни отклонения в показателите на мъжа. И регулира овариалната функция на жената.

9.  Макар подобряването на АРТ технологиите да е изключително в последно време, все още има недокрай изследвани и изяснени моменти. Това ли е причината много хора да смятат, че психо-емоционалната страна също има голямо значение. Нагласата, позитивната настройка, спокойствието. Или връзката е напълно логична - психо-соматична?

В нашето забързано и напрегнато ежедневие стресът е в изобилие. Той води до нервно—психично пренапрежение, високо кръвно налягане, депресия, затлъстяване. Всички те от своя страна водят до инфертилитет както при мъжа, така и при жената. Намаляването на стреса води до забременяване на жени, които преди това са имали множество неуспешни опити . Когато една двойка се чувства спокойна и щастлива, шансът за забременяване рязко се покачва. Това показва, че мозъкът и тялото са неразривно свързани. Всички негативни емоции влияят пагубно върху функциите на човешките органи, включително и върху половите. Множество проучвания показват, че практикуването на йога, релаксиращ масаж, терапия с акупунктура и иглотерапия значително повишават шансовете за забременяване. Добре е да се направи и консултация с психолог на двойката, да се обсъдят проблемите и притесненията, които те имат. Неслучайно има народна поговорка : „ Здрав дух в здраво тяло.“

Процесът на установяване на причините за стерилитета е сложен и дълъг . Нужни са няколко месеца, понякога и година. Затова и постигането на бременност е щастие не само за пациентите, а и за целия екип на нашия ИН ВИТРО Център ВИТА.

Повече информация можете да получите на тел: 02 45 22 141 и 02 45 22 142.
Адрес: София, ул. Филип Кутев №10 (МБАЛ Вита)

Четете още: Д-р Николай Попов: Причини за репродуктивни проблеми и решения

Ако желаете да получвате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
 
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: +359882060433, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]