Актуално

Какво представлява спермограмата? Подходи при мъжки фактор на стерилитет

22.07.2020
Около 40-50 % от случаите на безплодие при двойките се дължат на проблеми при мъжа. Поради тази причина е изключително важно, когато възникнат проблеми при опитите за забременяване, успоредно с изследванията при жената, да бъдат направени такива и при мъжа. Основно изследване във връзка с мъжката фертилност е семенният анализ, известен още като спермограма. Той представлява количествено и качествено изследване на семенната течност. Необходимо  е, преди да се направи спермограмата, мъжът да има от 2 до 5 дни полово въздържание, да не е употребявал алкохол и да не е приемал антибиотици в дните  преди изследването.

Допълнителни  изследвания се прилагат, когато са установят отклонения от нормалните стойности на изследваните показатели в спермограмата – обем, вискозитет, рН на еякулата, концентрация, подвижност и морфология на сперматозоидите.

В случаите на 100% неподвижни сперматозоиди например, е абсолютно задължително да бъде извършен тест за виталност, с цел да се установи дали има налични живи сперматозоиди в еякулата. Понякога в еякулата се наблюдават групички от слепнали помежду си подвижни сперматозоиди – това е т. нар. аглутинация. Високият процент аглутинати затрудняват движенията на сперматозоидите. В такива случаи е препоръчително да се проведе изследване за наличие на антиспермални антитела.

За да се оцени пък продължителността на живот на сперматозоидите, може да се направи тест за биологична преживяемост, при който обработените със специални хранителни среди сперматозоидите се оставят да престоят 24 часа в инкубатор при температура 37° С, след което се отчита процентът преживели сперматозоиди.

За определяне на процента на сперматозоиди с фрагментирана ДНК се прилага Halosperm test, той допълва информацията от стандартният спермален анализ и има важна прогностична и диагностична стойност при оценяването на мъжкия инфертилитет.

При намален общ брой сперматозоиди в еякулата се налага провеждането на кръвни тестове, които могат да установят отклонения в нивата на някои полови хормони, като например повишено ниво на пролактин, разстройства във функциите на щитоводната жлеза, надбъбречните жлези, хипогонадизъм и други ендокринни нарушения, които биха могли да доведат до намаляване на оплодителната способност на мъжа.

Запушвания на семенни каналчета в тестисите, дължащи се на възпалителни заболявания и аномалии в процеса на образуване на сперматозоидите, са основните причини за мъжкото безплодие. Също така, са възможни проблеми в устройството на мъжката репродуктивна система като варикоцеле, хидроцеле, травма на тестисите и др.

При някои мъже се наблюдава т.нар. ретроградна еякулация. Това състояние настъпва при проблеми с мускулите или нервите, заобикалящи пикочния мехур, вследствие на което семенната течност се отделя чрез урината.

Освен това, от проблеми с фертилността страдат и мъже, при които вискозитетът на семенната течност е повишен, като това затруднява  движенията на сперматозоидите. Ако пък количеството на еякулата е твърде малко, е  възпрепятствано достигането на сперматозоидите до шийката на матката.

Редица фактори от ежедневния живот могат да повлияят върху мъжката фертилност. Алкохолът, тютюнопушенето и наркотиците могат да окажат пагубно влияние по отношение на възможността за постигане на бременност.

След като вече е поставена правилната диагноза, може да бъде препоръчан и адекватен курс на лечение. В зависимост от причината за мъжкия стерилитет, възможните форми на лечение са хирургична намеса, лекарствена терапия или асистирани репродуктивни технологии.

При двойки с неизяснен стерилитет или при леки отклонения в спермограмата на мъжа може да се направи вътрематочна инсеминация. Тя представлява инжектиране на селектирани сперматозоиди директно в матката на жената.

При по-сериозни отклонения в показателите на спермограмата се прилага ICSI процедура, при която се избира един сперматозоид, който се инжектира в цитоплазмата на яйцеклетката.

В случаите, когато липсват сперматозоиди в еякулата (Аzoospermia), те се извличат хирургично от епидидима или тестисите.

Кой метод на лечение ще бъде най-подходящ и успешен зависи от индивидуалността на проблема. Относно асистираните репродуктивни технологии процентът на успеваемост може да се колебае между 5% и 50%. Този процент варира между различните клиники по стерилитет, както и при отделните двойки в една и съща клиника.

Успеваемостта на лечението зависи основно от причината за стерилитета. Във Вита Ин Витро център имаме техническа възможност и нужната висока квалификация, за да предложим комплексно лечение по този въпрос.

Автор: Росица Стояновска - Ембриолог във Вита Ин Витро Център

Прочетете още: Затруднения при зачеването. Мъжко безплодие

Ако желаете да получвате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!

 
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: +359882060433, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]