Актуално

Д-р Николай Попов: Причини за репродуктивни проблеми и решения

03.07.2016

Д-р Николай Попов – специалист по акушерство и гинекология, ендоскопска хирургия, стерилитет и Ръководител "Ендоскопски сектор" към АГ отделение, МБАЛ "Вита"

- Д-р Попов, кои са най-честите причини за репродуктивни проблеми?

Причините, които водят до репродуктивни проблеми, могат да бъдат както от страна на жената, така и от страна на мъжа. При жената най-често те са свързани с прекарани операции, възпалителни заболявания, някои генетични фактори, наличие на ендометриоза, миома на матката и др. При мъжа обикновено става въпрос за прекарани заболявания в детството (заушка), най-често възпалителни заболявания.

Важно е да се отбележи, че причините могат да бъдат и чисто психологически, като често това се дължи на работната среда при някои видове професии и цялостния начин на живот.

- Знае ли се с каква честота е разпространен проблемът - колко двойки в страната имат репродуктивни проблеми и колко от тях търсят съдействие от специалист за решаването им?

Може да се каже, че над 200 000 двойки в страната имат репродуктивни проблеми, като едва половината от тях търсят съдействие от специалист за решаването им.

- При наличие на някой от горепосочените проблеми при жените, какви методи за разрешаването им се прилагат в МБАЛ „Вита”?

Ендоскопският сектор във „Вита” е специализиран в извършването на лапароскопски операции при стерилитет, ендометриоза, миома, както и лапароскопски хистеректомии. Извършват се още диагностични и оперативни хистероскопии при стерилитет, ендометриални полипи, миомни възли, септуми и др.

В Отделението по Акушерство и гинекология на болница „Вита” се практикува приоритено органосъхраняваща хирургия. Чрез различни миниинвазивни оперативни методи се гарантира по-бързото и безболезнено следоперативно възстановяване, като същевременно се минимизира рискът от усложнения, чиито последици често водят до репродуктивни проблеми сред голяма част от младите жени. Ако все пак се установи необходимост от ин витро оплождане, тогава се прибягва към услугите на „Вита Ин Витро Център”, който е част от структурата на болница „Вита”.

- При установена необходимост от ин витро оплождане какви са услугите, които предлага "Вита Ин Витро Център"?

"Вита Ин Витро Център" е оборудван с последно поколение високо специализирана апаратура, за да могат пациентите ни да се възползват от най-съвременните асистирани репродуктивни технологии.

Най-общо асистираните репродуктивни техники (АРТ процедури), които предлагаме, са: IUI - вътрематочна инсеминация; IVF - класическо Ин Витро оплождане; ICSI – интрацитоплазмено спермално инжектиране; IVM - Ин Витро матурация; Прилагаме още и микрохирургични техники за получаване на сперматозоиди при тежки форми на мъжки стерилитет и Криоконсервация на яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони.

- Имайки предвид, че всеки случай е строго индивидуален, обикновено какъв период обхваща процесът от първия преглед до успешното забременяване?

За съжаление, не може да се даде точен отговор на този въпрос, тъй като проблемът при всяка една двойка е строго специфичен и е необходим индивидуален подход. Както може би знаете, не всяка жена успява да забременее след първата процедура. Оттук следва, че продължителността на процеса е много относителна. Модерно е да се говори за терапевтичен модул или серия от процедури за преодоляване на проблема.

Възползвайки се изцяло от предимствата на факта, че „Вита Ин Витро Център” е част от структурата на болница „Вита” и разчитайки на съдействие от страна на целия медицински екип по всяко време, нашата цел е да предоставим комплексно решение на репродуктивните проблеми на всяка двойка, която идва за помощ при нас, и съответно да максимизираме шансовете ѝ за успешно зачеване.

- Какво бихте посъветвали двойките с репродуктивни проблеми, които все още не са се посъветвали със специалист?

Обикновено, ако след една година опити за забременяване, то все още не е факт, желателно е да се потърси мнение от специализирано заведение или клиника за борба със стерилитета, за да бъде двойката спокойна, че ще получи професионална помощ.



 

Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: +359882060433, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]