Актуално

10 важни принципа при избора на клиника за Ин витро процедура

18.06.2020
В наше време големият избор от възможности и лесното придвижване по целия свят могат сериозно да затруднят вземането на решение къде да направим своята ин витро процедура... Клиниките разполагат с различни по размер донорски банки, постигат различни нива на успеваемост и работят по различни правила, регламентирани най-вече от законодателството на съответната държава.

Няма клиника за асистирана репродукция, която да е най-добрата за всички двойки, Вие просто трябва да намерите своята, тази, на която да се доверите, за да поведете заедно най-важната битка в своя живот като семейство. В България има множество престижни Ин витро центрове с много добри резултати и всеки пациент трябва да намери този, в който се чувства най-комфортно и който му вдъхва  най-голямо доверие.
Ние искаме да Ви помогнем в този труден избор. Затова сме подбрали най-важните фактори, с които трябва да се съобразите, за да увеличите шансовете си за успех.


1. Каква е успеваемостта на лечебното заведение?
Едно от водещите изисквания, което трябва да имате предвид при избора Ви, е процентът на успеваемост на конкретната клиника. Успеваемостта може да бъде изчислена по различен начин, като от голямо значение е процентът на успеваемост при постигане на клинични бременности от ембриотрансфери.

Във ВИТА Ин Витро Център успеваемостта  по този критерий за 2019 е 40%. Горди сме да споменем, че в световен мащаб този процент е около 30.

Важно е да се знае, че шансът за успех при всяка двойка е специфичен и зависи от редица фактори като причината за стерилитет,  начина на живот, яйчниковия резерв, възрастта на жената. Статистиката показва, че жените под 30 години имат 50% шанс за успех при ин витро процедура. Ако жената е над 40 години, шансът за забременяване пада до под 5%.
 
2. Местоположението на клиниката също трябва да бъде взето под внимание.
Ще посещавате клиниката неведнъж, затова е добре да предпочетете такава, която не е прекалено далеч от дома Ви. Шофирането по 3 часа в едната посока и още толкова обратно може да усложни процедурата, затова по възможност да предпочетете по-близка болница. Не забравяйте, че пътят до мечтаното бебе е дълъг и ще трябва да Ви бъдат направени редица диагностични изследвания, ултразвукови прегледи, хормонални изследвания при жената, изследвания на   партньора, ще ви предстои фоликулна  пункция, трансфер на ембриони. Съветваме ви да се уверите, че клиниката предоставя отлични услуги и че условията в нея са модерни, а средата – чиста, а напоследък и достатъчно безопасна откъм зарази.

Отделете време и посетете всяка клиника и преценете дали се чувствате добре там. Изключително важно е да сте спокойни при подобна процедура, затова отделете време и разгледайте залите, кабинетите, проучете лекарите, медицинските сестри, условията за престой.

3.Технология на работа в клиниката:
Диагностични техники - Правилната анамнеза е от съществено значение, за да се установи причината за стерилитета и да се определи най-подходящото лечение. Някои от рутинните изследвания са ултразвукови прегледи, тест за проходимост на маточните тръби (хистеросалпингография), спермограма, кариотип и др. Следователно клиниката, която има възможност да направи всички или повечето от тези изследвания,  ще има превес спрямо останалите.

Собствена ембриологична лаборатория - Тя е много важна за извършването на АРТ, тъй като ембрионите се съхраняват в лабораторията при най-строги условия на влажност, температура и др.

Собствена манипулационна зала - Важно е клиниките да разполагат с отделна зала, тъй като това е мястото, където се извършва фоликулната  пункция на жените. В допълнение, най-модерните клиники имат разпределение, при което манипулационната зала и лабораторията общуват директно, така че условията за стерилност да се поддържат максимално.

Работно време - Въпреки че медицинските специалисти не  извършват  регулярни прегледи през почивните дни, важно е в клиниката да се извършват важни процедури като фоликулна пункция или трансфер на ембриони в събота и неделя, защото, за да се гарантира успехът на лечението, не е правилно да се извършат по-рано или да се забавят.

 
Снимки от ВИТА ин витро центъра, оборудването и обстановката може да видите ТУК:

4. Екип, доказал се в областта си:
Лечението на стерилитета се състои от много стъпки, в които понякога участват различни специалисти: гинеколози- репродуктивни специалисти, ембриолози, анестезиолози, уролози и други строго профилирани специалисти. Всички тези професионалисти трябва да са висококвалифицирани и да имат голям опит, защото огромна част от процента Ви за успех е тясно свързан с тях.

 
Кои са членовете на екипа на ВИТА Ин витро център може да видите ТУК:

5. Прецизно установяване на причината на безплодието:
След 35-годишна възраст на жените шансът за постигане на бременност намалява, а след 40-годишна възраст той спада драстично. Това се дължи до голяма степен на влошаването на качеството на яйцеклетките и на намаляване на яйчниковия резерв. Изследването на анти-мюлеровия хормон (AMH) е най-добрият маркер за оценка на яйчниковия резерв, но не показва какво е качеството на яйцеклетките.

Докато жените се раждат с определен брой яйцеклетки, които ще имат през целия им живот – мъжете възпроизвеждат сперматозоиди непрестанно.

Един от най-често срещаните фактори като причина  за стерилитет при една двойка, е именно мъжкият фактор. Той  се свързва с  намалена концентрация, намалена подвижност  или  с лоша морфология на сперматозоидите. Това се установява чрез специфични изследвания в клиниката, която ще изберете.

В хода на  диагностиката и лечението ще се срещнете и ще разговаряте със специалистите в клиниката, ще обсъдите всички възможности и технологии на процеса и заедно ще вземете решение какви са общите Ви шансове в борбата с безплодието.

6. Цената на процедурата
Ин витро процедурите в България са по-евтини и финансово поносими за двойките, отколкото в другите европейски държави. Цените варират, но обичайно са около 3000 лв – без включени медикаменти за стимулация и без предварителни изследвания. ВИТА Ин Витро Център, обаче, е партньор на „Фонд за асистирана репродукция“, където пациентите могат да кандидатстват и да получат държавно финансиране.

 
Повече за възможностите, които Ви дава Фонда може да видите ТУК:


7. Емоционалната цена на преживяването
Повечето жени обясняват преживяванията си по време на ин витро процедура като емоционално тежки. Те асоциират цялостното преживяване като стресиращо, заради неизвестността от финалния резултат от лечението. Затова от изключителна важност е емоционалната подкрепа, която пациентите получават от страна на медицинския персонал на клиниката.

Медицинските грижи, фокусирани около пациента и неговия начин на живот, играят важна роля за психологическия комфорт. Тези грижи включват прегледи, съобразени с личния ритъм на живот, както и пълното отсъствие на дълги опашки от хора за чакане преди преглед. Бързият и лесен достъп до преглед при специалистите на ВИТА, както и индивидуалният подход към личната история на всяка двойка е една от главните причини за осъществяване на доверие и близост между лекар и пациенти.

Внимателно се огледайте, проверете цялата налична информация за всяка клиника и оставете сърцето да Ви подскаже дали се доверявате на хората, с които заедно ще се борите за най-важното в живота си – своето дете.

8. Рисковете
Ин витро процедурите са факт вече от около 40 години. Вече е доказано, че лечението не крие дългосрочни рискове, както за майката, така и за детето. Все повече тези процедури стават като че ли рутинни, обичайни и безпроблемни. Единственият риск, който се среща при тях, е хиперстимулацията, наблюдавана при 1% от жените. Хиперстимулацията (OHSS) се дължи на свръхреакция при хормоналната стимулация, при която се формират прекалено много фоликули. Ниските дози при стимулацията понижават значително появата на ОHSS. Добрите специалисти обаче могат много добре да преценят кои жени крият по-висок риск от OHSS и съответно да предприемат нужните мерки, за да го предотвратят.
Ето защо пак опираме до добрите професионалисти, които работят в клиниката, която сте избрали.

9. Реалистични прогнози
Ин витро процедурите се прилагат при стерилитет с различна етиология, например запушени маточни тръби или отклонения в спермограмата на мъжа.

Добрите ин витро клиники могат да оценят реалния шанс за осъществяване на бременност при всяка отделна двойка. Пациентите трябва да бъдат информирани за всеки етап на лечението и неговия прогрес.
Във ВИТА Ин Витро Център вярваме в правото на нашите пациенти да бъдат информирани както за добрите, така и за не толкова обнадеждаващите варианти, така че семейството да има възможност реално да прецени точния път към мечтаното бебе.

10. И на щастливия финал - Действащо акушеро-гинекологично отделение

Максимално добрият вариант е към Ин витро Центъра да има достъпна Женска консултация и Родилно отделение, които да могат да поемат всички нужди на жената след забременяването, когато мечтата Ви се сбъдне. Пожелаваме Ви го!

За връзка с нас:
МБАЛ ВИТА БАЗА 2
ул. „Филип Кутев“ №10

Регистратура и информация:
Тел: 08899 22 000
Дир.тел: 02 45 22 141;
е-mail: [email protected]

 
Или попълнете ФОРМАТА ЗА ЗАПИТВАНЕ

Ако желаете да получвате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
 
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: +359882060433, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]