Актуално

Д-р Даниела Велкова: Кога говорим за женско безплодие

08.09.2016
- Д-р Велкова, кога говорим за безплодие?
За безплодие говорим, когато една млада двойка прави безуспешни опити за зачеване в продължение на поне една година. При двойка над 38 години са достатъчни само 6 месеца неуспешни опити. Безплодието може да се дължи на различни фактори както от женска, така и от мъжка страна, или комбинация от двете. Нерядко причината за безплодието остава неизвестна.

- Кои са най-често срещаните репродуктивни проблеми отстрана на жената?
Причините могат да бъдат много, но все пак има няколко, които се открояват като най-често срещани.
Нарушена овулация
Нарушенията в овулацията се свързват с нередовна или липсваща овулация и са причина за безплодието при около 25% от двойките, които имат подобни проблеми. Те могат да бъдат причинени от промяна в нормалните нива на репродуктивните хормони на хипоталамуса или хипофизната жлеза или от проблеми в самия яйчник. Тези нарушения могат да се дължат на най-различни заболявания като Синдром на поликистозните яйчници, дисфункция на хипоталамуса, преждевременна яйчникова недостатъчност или пък повишено производство на пролактин.

Непроходимост на маточните тръби
Когато целостта на маточните тръби е нарушена или те са непроходими, това възпрепятства достигането на сперматозоидите до яйцеклетката или пък спира придвижването на вече оплодената яйцеклетка от тръбата до матката. Причините за това могат да бъдат:

Инфекция в тазовата област, инфекция на матката и маточните тръби в следствие на хламидия, гонорея или други полово предавани инфекции.
Предишна операция в коремната или тазовата област, включително операция при извънматочна бременност.
Тазова туберкулоза.

Ендометриоза
Ендометриозата се появява, когато тъкан, която се развива в матката, се имплантира и развива в други области. Това развитие на допълнителна тъкан и хирургичното й отстраняване могат да нарушат целостта на маточната тръба и да възпрепятстват оплодителния процес. Ендометриозата може също така да повлияе на матката и да възпрепятства имплантацията на оплодената яйцеклетка. Това състояние може също по индиректен път да увреди сперматозоидите или яйцеклетката.

Необяснимо безплодие
Понякога причината за безплодието не може да бъде установена. Възможно е то да се дължи на комбинация от малки проблеми и при двамата партньори. Въпреки че е изключително неприятно, когато не получите конкретен отговор на въпроса какво не е наред при Вас, не се отчайвайте, защото много често проблемите се решават от само себе си с времето.

Какви изследвания трябва да си направим, за да разберем дали става въпрос за някой от гореизброените проблеми?

Стандартните изследвания обикновено включват:
Овулационен тест. Тестът се извършва в домашни условия и засича скока в нивата на лутеинизиращия хормон (LH) преди овулация. Ако домашният тест е негативен, той може да бъде проверен чрез кръвен тест.
Хистеросалпингография. По време на хистеросалпингографията се инжектира контрастно вещество в матката и се прави рентгенова снимка, за да се види дали маточната кухина е нормална и дали контрастното вещество преминава безпрепятствено от нея до маточните тръби. При наличие на аномалии, се правят допълнителни изследвания.
Изследване на яйчниковия резерв. Чрез изследване на Антимюлеровия хормон и антралните фоликули оценяваме качеството и количеството на произвежданите яйцеклетки.
Други хормонални изследвания.

Образна диагностика. Абдоминалната ехография е средство за диагностициране на проблеми в матката и маточните тръби.

В зависимост от състоянието на пациентката, може да се наложи извършването на допълнителни изследвания, като:

Други образни изследвания. В зависимост от симптомите, може да се наложи извършването на хистероскопия, за да се огледа вътрешността на матката за евентуални заболявания и сраствания.
Лапароскопия. Лапароскопските (безкръвни) операции се извършват с цел коригиране на съответния гинекологичен проблем, който възпрепятства успешното зачеване.
Задължително се прави и спермограма на мъжа, за да се оцени количеството и качеството на сперматозоидите.


- Лечимо ли е женското безплодие?
В повечето от случаите да, но все пак зависи какъв точно е проблемът. Какво лечение ще бъде назначено зависи от поставената диагноза, възрастта на пациентката, продължителността на периода на безуспешни опити за зачеване и други фактори. Тъй като безплодието е комплексен проблем, лечението изисква значителна финансова, физическа, психологическа и времева инвестиция. При някои дами се необходими само една или две процедури, за да се достигне до бременност, но при други е необходим комплекс от различни видове лечение.

- Какви са впечатленията Ви от последната година? Нараства ли броят на двойките с репродуктивни проблеми, които посещават „Вита Ин Витро Център”?

За съжаление, забелязваме немалък ръст при двойките със сериозни репродуктивни проблеми, които се обръщат към нас за помощ. Добрата новина е, че все повече се радваме на успешни бременности сред нашите пациенти и това ни дава стимул да работим още по-усилено. Даваме всичко от себе си, за да помогнем на повече хора да се сдобият с мечтаната рожба.



 
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: +359882060433, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]