Актуално

Органосъхраняващата хирургия като превенция на репродуктивните проблеми

29.02.2024

Вторият епизод на подкаста „Забременяването - мисията (не)възможна“ с водещ Ева Павлина, акушерка в Родилно отделение на Болница ВИТА, е посветен на органосъхраняващата (фертилитет съхраняващата) хирургия, както и за операциите, вследствие на които жените не могат да имат дете по естествен път.


Алтернативите, които може да предложи репродуктивната медицина, коментира с д-р Николай Попов от ВИТА Инвитро център. Той е лекар-специалист по акушерство и гинекология вече повече от 15 години, с фокус върху ендоскопската хирургия и стерилитета. Ръководител е на "Ендоскопски сектор" към АГ отделение в Болница "Вита".

Много двойки имат репродуктивни проблеми след не винаги успешни хирургични операции, както и след неправилно лечение, довело до усложняване на проблемите, свързани с фертилността, коментира д-р Николай Попов.

„Често жените са оперирани от кистозни образования, ендометриоза, заболявания на матката и други. Случва се тези операции да увредят маточните тръби или да завършат с отстраняване на яйчник, например.

Ако тези интервенции не се извършват лапароскопски, те почти винаги водят до сраствания , следствие на които винаги има риск от чревна обструкция, хронична болка в таза и безплодие. В Болница ВИТА извършваме приоритено органосъхраняваща хирургия. Ендоскопският сектор в АГ отделението на ВИТА е специализиран в извършването на лапароскопски операции при стерилитет, ендометриоза, миома, както и лапароскопски хистеректомии. Извършват се още диагностични и оперативни хистероскопии при стерилитет, ендометриални полипи, миомни възли, септуми и др.

Ендоскопският метод е много по-прецизен и максимално щадящ за пациентките. Чрез различни миниинвазивни оперативни методи се гарантира по-бързото и безболезнено следоперативно възстановяване, с по-малко болка и дискомфорт, минимизира се риска от усложнения, включително последващи репродуктивни проблеми. Предимство на ВИТА Инвитро център е фактът, че той е част от  структурата на многопрофилна болница - така можем да помогнем на пациентите още в началото на пътя им към желаната бременност с подходящо оперативно лечение преди асистирана репродукция, ако такава се налага.

Друга честа причина за трудно забременяване, е отлагането на лечение на гинекологични заболявания. Понякога жените с малки кистозни изменения или „функционални“ кисти избират да изчакат или са съветвани, че не операцията не изисква спешност. Моята практика показва, че забавянето често усложнява операцията и понякога застрашава забременяването. Това е особено валидно при ендометриозни кисти при млади момичета.

Затова е много важна преценката на лекаря кога е необходима хирургична интервенция и какво да се оперира.

Има много заболявания и при двата пола, които водят до намаляване на оплодителната способност. За щастие, със съвременните методи за селекция и обработка на сперматозоиди, има възможност за бременност и при лоши първични показатели.

При тежък мъжки фактор може да се направи биопсия на тестиси, да се селектират сперматозоиди и да се извърши ICSI - микроинжектиране на единичен сперматозоид в цитоплазмата на яйцеклетката. Тази асистирана репродуктивна техника се прилага успешно във ВИТА Инвитро център.

И като един допълнителен фактор, който влияе върху забременяването, ще посоча нагласата на жената. Моята дългогодишна практика е доказала, че психосоматиката е важен елемент от лечението на фертилитета. Пациентки, подложени на силен емоционален стрес, разочаровани и депресирани от продължителни неуспешни опити за забременяване, не се повлияват добре от лечението. От друга страна силно мотивирани жени с позитивна нагласа, много по-лесно и бързо забременяват.

Винаги съветвам моите пациентки в хода на лечението да не бързат да си правят тестове за бременност, да изчакат, защото тревожността и разочарованието няма да им помогнат в пътя към желаната бременност", каза д-р Николай Попов, ВИТА Инвитро център

Гледайте втория епизод подкаста „Забременяването - мисията (не)възможна“:

Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: +359882060433, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]