Актуално

Кога да потърсите помощ от репродуктивните специалисти във ВИТА Инвитро център?

23.10.2023
При репродуктивни проблеми инвитро оплождането не е единственият метод, който да бъде предложен на двойките, които не успяват да имат дете по естествен път. Когато жена във фертилна възраст има трудности със забременяването, трябва да потърси професионална помощ, за да се запознае с различните възможности за зачеване.

Лекарите от ВИТА Инвитро център ще предложат метод за лечение или поредица от стъпки на първична консултация. Възможно е двойката да няма нужда да се включи в инвитро процедура. Ако има добри резултати от изследванията на двамата партньори, се проследява овулацията на жената и се обсъждат най-подходящите дни за зачеване по естествен път. Ключови показатели са проходимост на маточните тръби при жената и спермограма с показатели в норма - при мъжа. В случай, че няма овулация, тя може да бъде предизвикана медикаментозно. Често този метод е успешен и понякога още в първия месец двойката може да очаква бебе, споделят лекарите от ВИТА Инвитро център.

Вътрематочната инсеминация е по-малко инвазивна и по-евтина в сравнение с инвитро оплождането. С нея се цели по-голям брой сперматозоиди да достигат до фалопиевите тръби, което да увеличи шанса за оплождане. Инвитро специалистите я препоръчват при млади двойки с неизяснен стерилитет и като възможност преди инвитро процедура.

За да бъде предложена също трябва да има добри резултати от назначените изследвания и при двамата партньори. Мъжът отделя материал, който се обработва (семенната течност се довтечнява, а сперматозоидите се пречистват в стерилни лабораторни условия), за да се подобрят параметрите и концентрацията на спермата. Следва процедура, при която тя се поставя с катетър във влагалището на входа на шийката на матката или в самата матка на жената.

Успеваемостта на този метод зависи в голяма степен от възрастта на жената и данните от спермограмата на мъжа, но като цяло е много ниска-статистически между 5 и 8%, споделят репродуктивните специалисти. Причината е, че при ултразвуковото изследване не се получава информация дали фоликулът съдържа яйцеклетка (по време на овулацията само един фоликул може да освободи зряла яйцеклетка). В този смисъл инсеминацията в голяма степен зависи и от шанса.

При инвитро метода успеваемостта може да достигне до 50%, тъй като оплождането на яйцеклетката се извършва изцяло в лабораторни условия. Преди процедурата на жената се назначава хормонална терапия за стимулиране на яйчниците. Тя обикновено е в рамките на 8-12 дни и има краткосрочно въздействие върху организма, без нежелани последици.

Хормоналната симулация води до производство на по-голям брой яйцеклетки, следователно и по-голям шанс за забременяване. В идеалния случай могат да бъдат извадени до 10 яйцеклетки, от които да се формират 2 или 3 ембриона. Причината е, че често яйцеклетката не е годна да бъде оплодена.

Успеваемостта на този метод изцяло зависи от качеството на генетичния материал. При определени случаи в инвитро процедурите се използват донорски яйцеклетки. Тогава успешната бременност е с висок процент - между 70 и 90%.

Всеки случай на репродуктивни проблеми, който разглеждат във ВИТА Инвитро център, е индивидуален и изисква различен подход. Можете да запишете час за първична консултация на тел: +359 88 206 04 33, 02 45 22 141 или онлайн на: invitro.vita.bg.
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: +359882060433, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]