Актуално

Инвитро процедурите не са панацея и жената не трябва да чака твърде дълго, за да планира бременност

13.12.2023
Различни фактори оказват влияние върху качеството на гаметите при мъжа и жената – сперматозоидите и яйцеклетките, а оттам и върху репродуктивния им потенциал и възможността на двойката за зачеване и раждане на дете.

Сред тях са: начин на живот – двигателна активност, хранителен режим, вредни навици като употреба на алкохол, наркотици и тютюнопушене, стрес, преумора; здравословно състояние; хормонален статус; фамилна обремененост; възраст и др. Колкото по-рано двойката, която се сблъсква с този проблем потърси специализирана медицинска помощ, толкова по-големи са шансовете за преодоляването му и раждането на дете.

Проблемите с фертилността са най-условно казано, поделени по равно между двата пола, а все по-често ставаме свидетели на проблем и при двамата партньори. Всички фактори от заобикалящата ни среда оказват влияние, както върху качеството на яйцеклетките, така и върху качеството на сперматозоидите. Разликата обаче е в това, че процесът на сперматогенеза при мъжа продължава през целия му живот и възрастен мъж може да създаде потомство със собствен сперматозоид, но обратното не е възможно– жената има фертилна възраст.

Същото важи и за морфологичните характеристики на гаметите. Ние ембриолозите сме свидетели на раждането на прекрасни здрави деца от сперматозоиди с лошо качество (когато не са били налични други), но единици са случаите, описани в научната литература в световен мащаб, за деца, родени от яйцеклетка с множество дефекти.

Приоритетите на съвременната жена не рядко са изместени в посока кариерно развитие, а раждането и отглеждането на деца все по-често се отлагат за по-късна възраст, като се пренебрегва физиологичното изчерпване на яйчниковия резерв и отредената от природата възраст на жената за зачеване. Броят на яйцеклетките в яйчниците на жената е природно предопределен, тя се ражда с яйцеклетките, които потенциално биха могли да бъдат оплодени, а техният брой прогресивно намалява през целия й живот до менопаузата, когато вече е напълно изчерпан. Освен това с напредването на възрастта се влошава и качеството на яйцеклетките и възможността им за оплождане и развитие в жизнеспособен ембрион.

Затова трябва да се знае, че инвитро процедурите не са панацея, че биологичният часовник на жените непрекъснато тик-така.  Едно подценяване на тези факти би могло да доведе до невъзможност за възпроизвеждането им със собствен генетичен материал.
Но и когато жената вече не произвежда собствени яйцеклетки, съществува алтернатива - донорските яйцеклетки.

Все по-често срещаме случаи, при които по една или друга причина пациентката не може да забременее със собствени яйцеклетки. За съжаление не рядко с този проблем се сблъскват и млади жени с преждевременно изчерпан яйчников резерв в резултат на различни фактори - конгенитални, ятрогенни (хирургични манипулации, химиотерапия и лъчетерапия), поради което те вече не произвеждат годни за оплождане яйцеклетки.

Жените, готови да дарят яйцеклетките си, обаче не са толкова много. Може би малко се говори и знае по темата в обществото, а има и не малко спекулации.

Основно поради невъзможността за осигуряване на донорски яйцеклетки и в стремежа си да помогнем на нашите пациенти, във ВИТА Инвитро център работим предимно със замразени яйцеклетки от чуждестранна тъканна банка, с които всъщност постигаме наистина много добри резултати и успяхме да ощастливим голям брой семейства с дългогодишен стерилитет.

Банката предлага голям донорски фонд и гарантира най-високо качество на замразените яйцеклетки. Пациентките не се включват в дълги списъци с чакащи, нашият екип отговаря за намирането на идеалния донор. Освен това донорската банка разполага с технология за лицево разпознаване, за да се намерят донорите, които имат най-голямо съвпадение с чертите на реципиентите, а анонимността е напълно гарантирана.

Донорките са млади жени на възраст между 18 и 33 г., с доказана фертилност, клинично и психически здрави, както и тествани за генетично предавани болести.  

Вече почти всяка жена познава друга, преминала през инвитро процедура след 40-годишна възраст и забременяла. Абсолютно разбираемо, огромна част от жените, сбъднали мечтата си да бъдат майки с донорски яйцеклетки, желаят да запазят този факт в тайна. А тяхната бременност дава надежда и на други, копнеещи за рожба.

Винаги съм съветвала жените да не отлагат раждането на деца. Искрено се радвам, че през годините доста наши пациентки са се вслушали в съветите ми и понастоящем се радват на слънчеви детски усмивки.

Автор: Гергана Ингилизова - Ембриолог, дб
 
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: +359882060433, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]