Публикации

Защо изборът на ембриолог е толкова важен за успеха на ин витро процедурата?

29.07.2020
В последните години все по-често двойките в репродуктивна възраст се сблъскват с проблеми при зачеването на дете. Трудности има и при двата пола, като съотношението за аномалиите при жените и при мъжете е почти 50 на 50 процента. Никак не са малко даже двойките, при които установяваме проблем едновременно и в двамата партньори. Зачестяват и случаите на репродуктивни проблеми в семейства, които вече имат едно успешно раждане, но се борят и за второ.

Пътят към мечтаното бебе в много случаи минава през клиниките за инвитро оплождане, а решението на проблема се оказват асистираните репродуктивни технологии. Този път пациентите трябва да извървят ръка за ръка с екип от специалисти по репродуктивна медицина – акушер-гинеколог и ембриолог, всеки от които има своята съществена и незаменима роля за постигането на успеха.

Докато пациентите контактуват пряко основно с акушер-гинеколога, който назначава изследвания, терапия и извършва необходимите манипулации, то пациентите на ембриолога, най-общо казано, са яйцеклетките, сперматозоидите и ембрионите.

Работата на ембриолога се състои в експертизата, обработката, селектирането на гаметите, осъществяването на инсеминирането на яйцеклетките в лабораторни условия, изборът на най-подходящия метод за инсеминиране, отглеждането на ембрионите, тяхната селекция за ембриотрансфер, както и процедурите на криоконсервация на гамети и ембриони. Тази дейност е изключително прецизна, всички микроманипулации се осъществяват под микроскопско наблюдение.

Ролята на ембриолога е от изключителна важност за успеха на процедурата и зависи до голяма степен от опита и уменията му. Тя е "тайнството", тя е "магията", тя е "зад кулисите", но именно там, в тишината на ембриологичната лаборатория, се заражда новият живот.Най-често използваната технология в асистираната репродукция безспорно е вътрематочната инсеминация. Процедурата е лесна, бърза, атравматична, финансово достъпна и с доста висок процент на успеваемост. Тя е добър вариант за преодоляване на инфертилитета в случаите на лека до средна степен на Oligozoospermia (понижена концентрация на сперматозоидите), Asthenozoospermia (влошена подвижност на сперматозоидите), Hypovolemia (малък обем на еякулата), наличие на антиспермални антитела при мъжа, ретроградна еякулация, както и неизяснен стерилитет. Вътрематочната инсеминация представлява инжектиране на обработените и концентрирани от ембриолога сперматозоиди в маточната кухина на пациентката с помощта на фин катетър. Тя, обаче, е приложима само в случаите, в които жената има доказано поне една проходима маточна тръба.

Ако и двете маточни тръби са непроходими, тогава вече се преминава към вариант ин витро оплождане, т.е. яйцеклетките се оплождат извън тялото на жената, след което в матката се връщат вече готови за имплантация ембриони. Тук вече, в зависимост от показателите на спермата на партньора, ембриологът преценява метода на инсеминиране на яйцеклетките.

В случаите с нормална сперма, се прави стандартно ин витро оплождане, при което яйцеклетката се култивира в инкубатор заедно с обработените сперматозоиди и по този начин сама "избира" кой от тях да я оплоди.
В случаите на тежки отклонения в подвижността, концентрацията и морфологията на сперматозоидите, обаче, се налага яйцеклетките да бъдат оплодени чрез т.нар. ICSI процедура – т.е. ембриологът инжектира един сперматозоид в цитоплазмата на яйцеклетката.
    
Кой подход на лечение е най-ефективен, е строго индивидуално. Ако дадена процедура работи добре при едни пациенти, тя може да не е подходяща за други. Въпрос на преценка на лекаря и на ембриолога е при кой случай какъв метод да приложат.

За съжаление, често работата на ембриолога остава сякаш незабелязана и недооценена. Това вероятно се дължи именно на прекия контакт на пациентите основно с акушер-гинеколога. Но аз лично имам щастието да работя в екип с колеги, които високо ценят моя труд и благодарение на тях всички наши пациенти отлично знаят каква е ролята ми още от първото си посещение във "Вита Ин Витро Център".


Малка част от бебетата, заченати във Вита Ин Витро Център

Асистираната репродукция е работа в екип - всичко обсъждаме и обмисляме заедно, заедно взимаме решенията и се борим за успех и за повече детски усмивки. Само ако всички в екипа впрегнат целите си знания, умения и емоции и работят в една посока, тогава успехът със сигурност е гарантиран.

Когато се работи за деца, е нужно сърце, а тъй като тук ние сме в главната роля, всички от екипа на Вита Ин Витро Център, докато се грижим за ембрионите, се стараем да им дадем цялата си любов. Затова и резултатите ни са високи, а усмивките на семействата и на техни рожби – широки.

Ако желаете да получвате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!

 
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: 02 45 22 000, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах