Актуално

Заболявания, причиняващи безплодие, могат да бъдат открити и случайно

03.04.2024
Хистероскопията като метод за откриването на репродуктивни проблеми е темата на Епизод 3 на подкаста на Болница ВИТА, посветен на забременяването.

В първите два епизода ни гостуваха репродуктивни специалисти от ВИТА Инвитро център – д-р Лилия Димитрова и д-р Николай Попов. Подкастът продължава с участието на други водещи лекари от Болница ВИТА, чиято работа също е свързана с борбата с инфертилитета.

Първият от тях е д-р Иван Крумов - акушер-гинеколог в Отделението по Оперативна гинекология и тазова хирургия в МБАЛ ВИТА, лекар специалист във ВИТА Дисплазия център, ръководени от доц. д-р Илия Карагьозов, дм.

Д-р Крумов има множество квалификации, включително в областта на колпоскопската диагностика, лечението на гениталните преканцерози при жената, лапароскопската гинекологична хирургия и други.

Професионалните му интереси са в областите асистирана репродукция, оперативна гинекология и онкогинекология.

Фокусът на предаването ще бъде хистероскопията като метод едновременно за изследване, но и за лечение – какви заболявания се откриват с нея, дали е болезнена, изисква ли болничен престой и др.

Ще бъде коментирана ранната диагностика, която може да улесни решаването на репродуктивни проблеми.

Един от ключовите въпроси, които ще му зададе водещата Ева Павлина, е дали при трудности със забременяването по естествен път трябва първо да бъде направена хистероскопия или изследването да бъде предшествано от консултация с репродуктивен специалист.

Д-р Крумов коментира в подкаста, че този метод се използва масово извън България – хистероскопията се извършва амбулаторно и често акушер-гинеколози откриват заболявания, причиняващи инфертилитет, дори и при липса на оплаквания.

Гледайте епизод 3 на подкаста на Болница ВИТА „Забременяването – мисията (не)възможна”, за да научите повече по темата.

Можете да запишете час за консултация и хистероскопия в Болница ВИТА на тел. (02) 45 22 000, както и да потърсите професионална помощ от репродуктивен специалист във ВИТА Инвитро център – за записване на час - тел. 088 206 04 33.
 
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: +359882060433, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]