Актуално

Д-р Лилия Димитрова за емоционалната подкрепа зад успеха на ин витро процедурата

04.08.2016
Д-р Лилия Димитрова е специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина в болница „Вита”. Тя е водещ експерт в екипа на "Вита Ин Витро Център".  През 1997 г. завършва Медицински Университет в гр. София с отличие "Златен Хипократ". Д-р Димитрова е реализирала 61% биохимични бременности от ембриотрансфер за 2013 г., 66% за 2014 г. и 59% за 2015 г. Има завършени редица курсове и специализации в областта на стерилитета и асистираната репродукция и посещава редовно международни конгреси и обучения, свързани със съвременните тенденции в областта на ин витро технологиите. През 2012 г. преминава и продължителна специализация на тема „Репродуктивна ендокринология и Стерилитет“ в Ин Витро Клиника Kinderwunschzentrum Goldenes Kreuz (Виена, Австрия) под ръководството на проф. Щромер и проф. Обруца.

Д-р Димитрова, Вие сте специалист по репродуктивна медицина във "Вита Ин Витро Център". От Вашата практика, кога можем да говорим за репродуктивен проблем?

Наличието на трудности със забременяването  при двойката е много деликатна, лична и трудна за споделяне тема. За нас, репродуктивните  специалисти, важен фактор за  определянето на стерилитета, е възрастта на  жената. За проблеми със забременяването се говори, когато  двойката  прави опити за дете в продължение на  една година без да се реализира бременност при възраст на жената до 35 години, а когато жената  е 35 над години  - шест месеца опити без настъпване на забременяване  са достатъчни,  за да се потърси консултация със специалист по репродуктивна медицина.

От страна на специалиста по репродуктивна медицина се изискват освен широки  познания и практически  умения, но и добро познаване на емоционалния аспект на проблема безплодие. Всяка двойка е уникална и затова индивидуалният подход,  изграждането на доверие в лекаря и емоционалната подкрепа са основни компоненти  за успеха на ин витро процедурата. Във „Вита Ин витро Център” се стараем да вникнем в детайлите на проблема, да обясним по достъпен начин  спецификата  и начините за преодоляването му, като отделяме необходимото време на всяка двойка. Понякога минават  години преди партньорите да решат да потърсят специализирана помощ.

Какво представлява ин витро процедурата?

Тя  е един от методите за  лечение на  безплодие.  Най- общо представлява изваждането на  яйцеклетки от  тялото на жената след като е проведена  хормонална стимулация,  следва оплождане  на яйцеклетките със сперматозоиди от мъжа, отглеждането на развиващите се  ембриони   в лабораторни условия и накрая - поставянето на  подбран  ембрион  (или ембриони) с добро качество в тялото на жената. Практиката показва, че понякога  ин витро процедурата освен метод за лечение на  безплодието,  се явява  и диагностичен метод, който  дава отговор на въпроса:  защо не е настъпила бременност. Отглеждането на ембрионите в  ин витро лабораторията дава ценна информация за  процеса на развитието им,  който няма как да бъде наблюдаван в естествени  условия.

Кога възможността за забременяване при една жена започва да намалява?

Бих  искала да подчертая факта, че репродуктивният потенциал при жените над 35 годишна възраст започва  бавно  да  намалява, а след 40-годишна възраст - драстично  спада. Причините  са   основно две - от една страна е физиологичното  намаляването с годините на т.нар. яйчников резерв, т.е. намаляване броя на малките фоликули и респективно яйцеклетки в яйчниците. При част от жените изчерпването на този яйчников резерв може да настъпи  доста по-рано - на 40, дори и на 30 години, което  намалява шансовете за бременност.  Съществуват достъпни тестове за оценка на  яйчниковия резерв, които дават точна представа за репродуктивния потенциал   и колко дълго една жена може да отлага бременност.

Втората причина за намаляване на фертилността с напредване на възрастта е влошаване качеството на яйцеклетките. Това води до по-трудно забременяване и по-често  са налице спонтанни аборти. Вероятността за генетична увреда (т. нар. хромозомни  аномалии) на ембрионите  при жените над 40 години нараства многократно и е над  80 %.

За кого е препоръчителна процедурата?

Показанията за ин витро процедура могат да бъдат както  от страна на жената, така и от страна на мъжа. При жената причинител може да са запушените маточни тръби, в резултат най-често  на възпалителни заболявания в малкия таз или полово- предавани заболявания. Друг фактор  за безплодие могат да бъдат хормонални нарушения  и липса на овулация  при пациентките с т. нар. поликистозни яйчници.  При 30-40 % от жените с ендометриоза е налице стерилитет, който в повечето случаи налага ин витро процедура.

При  отклонения в параметрите на спермограмата се говори  за т. нар. мъжки фактор и при такива семейства единственият начин да се постигне бременност е ин витро ( ICSI процедура).

При около 10-15 % от двойките не се установява ясна причина за стерилитет. Налице имаме спермограма в норма, проходими маточни  тръби, овулация, запазен яйчников резерв. В такива случаи говорим за стерилитет с неизяснен произход и ако другите методи се окажат неуспешни, ин витрото е метод на лечение.

Каква е ролята на мъжа?

Замърсената  околната среда, нездравословният начин  на живот, както и непълноценното хранене са основни причини за влошаване качеството на репродуктивните клетки - на яйцеклетките и на  сперматозоидите. Статистиката сочи, че около  40 % от  стерилитета  се дължи на  мъжа, затова когато двойката има проблем със забременяването задължително трябва да  се изследва и партньорът. Изследването на основните параметри на семенния анализ - брой, подвижност и морфология на сперматозоидите е бърз и лесен метод за първична  диагностика.

Какви са стъпките при ин витро процедура във "Вита Ин Витро Център"?

Ин витро процедурата се  състои от няколко етапа. Първата стъпка  е  хормонална стимулация при жената. Тя има за цел  да  се  формират  повече фоликули, съответно да се извадят повече яйцеклетки,  да  се развият  повече ембриони,  за да се подбере най- добър  (или добри)  ембриони за поставяне  в тялото на жената. Така повишаваме шанс за желаната бременност.  Хормоналната стимулация се  състои в ежедневно поставяне на  инжекции и  взависимост от протокола е   между 8 и 20 дни.

Втората стъпка  е изваждането на яйцеклетките от  яйчниците на жената - т. нар. фоликулна пункция.  Процедурата се осъществява  под упойка и трае средно между 5-15  минути.

В същия ден партньорът отделя семенен материал  и ембриологът  осъществява оплождането на  яйцеклетките със  сперматозоидите - трети етап.

Четвъртата стъпка  е отглеждането на развиващите се ембриони в лабораторни условия.

Последната стъпка  е поставянето на избран ембрион (или ембриони) с добро качество в тялото на жената - т. нар. ембриотрансфер. 10-15 дни по-късно  е кръвния тест, за да се провери дали е настъпила бременност.

Колко процента са успешните опити?

Средната  успеваемост на ин витро процедурите при жени до 35-годишна  възраст  е между  30 и 50 %. При жени над  40 години, обаче,  шанса за раждане на дете при ин витро  е под  5 % поради посоченото  физиологично изчерпване на яйчниковия  резерв и влошаване  качеството на  яйцеклетките.


Кое е най-новото от практиката?

От създаването на първото ин витро бебе през 1978г. репродуктивната медицина  непрекъснато се усъвършенства и търпи развитие, повишавайки  шансовете за реализиране на бременност.  Основна насока  в съвременните тенденции в  асистираната репродукция  е постигането на баланс между индивидуалния подход към пациента и използването на най-модерни методи и технологии.
Бих посочила два много съществени  момента в развитието на  асистираната репродукция през последните години. Първият е предимплантационната генетична диагностика ( PGD). Във „Вита Ин Витро център”  посредством PGD  извършваме  генетичен  анализ на  ембриони  на стадий 5 ден (т. нар. бластоцист)- на етап преди да бъдат върнати в тялото на жената. След анализа само ембриони, диагностицирани като неувредени, се трансферират. По този начин се  подбират  само ембриони   с нормален  генетичен набор.
Вторият аспект е свързан  с най-честото усложнение при  ин витрото -  многоплодната  бременност. Намаляването на многоплодните раждания  може да се регулира само чрез  намаляване  броя на ембрионите, които се трансферират. Ембриотрансферът на един ембрион с добро качество при подбрана група пациенти е препоръчителен  като единственото  ефективно средство за намаляване  процента на двуплодните бременности. Той е възможен  единствено при комбинация от високо качество на лабораториите и добри криопрезервационни програми.


Вашият съвет към семействата, които мечтаят да имат бебе, но срещат трудности?

Във "Вита Ин Витро Център" съветваме жените да не отлагат бременността във времето. Препоръката ми е изследване на яйчниковия резерв, което да стане приоритет на всяка млада жена,  желаеща да създаде потомствo.  Когато двойката  има   проблем  със зачеването, да  не се страхува  да се обръща своевременно  към специалист по   репродуктивна   медицина за   правилна диагноза, компетентен съвет и адекватно лечение,  за  да може да достигне по най-краткия  път до така мечтаното бебче.

 
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: +359882060433, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]