Актуално

Възрастта на жената е ключова в опитите да има дете, но не само- опитът на ВИТА Инвитро център

07.11.2023
Всяка шеста двойка в България има проблеми да създаде дете по естествен път, сочи статистиката – това са 15% от двойките в репродуктивна възраст. Данните са сериозен сигнал за задълбочаване на проблемите с безплодието. Многократно са коментирани причините: стрес, нездравословен начин на живот, полово предавани болести, както и късно планиране на бременност.

Жените в детеродна възраст трябва да си направят изследвания за оценка на яйчниковия резерв, за да са наясно колко време могат да отлагат забременяването. Ниските стойности на Антимюлеровия хормон сочат за намален, изчерпан или преждевременно изчерпан яйчников резерв и обикновено имат връзка с възрастта на жената. Но има случаи на млади пациентки с изчерпан или силно намален яйчников резерв.

В репродуктивния център на Болница ВИТА всекидневно се консултират двойки, които по различни причини не са успели да имат дете по естествен път. Специалистите напомнят, че след навършване на 35 години при жените шансовете за естествена бременност намаляват, а след 40 – драстично спадат. По тази причина не трябва да се отлага консултацията с лекар след 6 месеца опити за бременност, ако жената е над 35 години. При по-млади дами е необходима консултация след 1 година неуспешни опити за естествено зачеване.

Практиката показва, че жени, които вече са имали успешна бременност, особено в ранна възраст, по-лесно решават последващи репродуктивни проблеми.

Препоръчително е двойката да бъде заедно при първична консултация във ВИТА Инвитро център, защото всеки случай е индивидуален и изисква различен подход. Мъжът и жената се подлагат на паралелни изследвания. При мъжете се прави спермален анализ (спермограма), при който се изследват концентрацията на сперматозоидите, тяхната подвижност и морфология. На жената се прави ултразвуков преглед, за да се прецени състоянието на органите в малкия таз, назначават ѝ се кръвни изследвания за хормоналните нива в определени дни от месечния цикъл.

В месеца на женското здраве в Болница ВИТА напомняме колко важна е оценката на яйчниковия резерв, която дава картина на репродуктивния потенциал на жената и затова колко може да отлага бременността във времето.

Можете да запишете час за първична консултация на тел: +359 88 206 04 33, 02 45 22 141 или онлайн на: invitro.vita.bg.
В случай, че искате да си направите профилактични изследвания, разгледайте пакетите ни с 20% отстъпка („Женско здраве“, „Фертилност“, „Щитовидна жлеза“ и др.), създадени специално за превенция на често срещани заболявания при дамите
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: +359882060433, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]