Актуално

Високотехнологичен инкубатор във ВИТА Инвитро център! – интервю с Гергана Ингилизова - ембриолог, дб

21.02.2022
1. Д-р Ингилизова, какво е значението на новите технологии при повишаването на успеваемостта в инвитро процедурите?
Ембриолозите във Вита Ин Витро център от януари 2022 година вече работят с нов модел бенчтоп инкубатор за култивиране на ембрионите K-Systems. Това е инкубатор от най-висок клас, осигуряващ възможно най-добри условия за живот на нашите най-малки пациенти – бъдещите бебенца.
 
Той работи със специална газова смес, поддържаща най-подходящото за ембриончетата рН,  постоянна температура и влажност, като по този начин имитира в най-голяма степен условията в матката на жената.
 
Системата е оборудвана с компютърна система за мониторинг на всички показатели и за незабавно алармиране чрез и-мейл на ембриолозите в случай и на най-малко отклонение от нормалните параметри.
 
2. Как той Ви помага в работата Ви?
Основното предимство на този тип инкубатори е, че в тях ембрионите живеят във „ВИП стаи“ – ембрионите на всяка пациентка се отглеждат в самостоятелни камери. Така не се налага всички ембриони да бъдат обезпокоявани, когато е необходимо да се изваждат или прибират ембриони на друга пациентка. Например при инкубаторите тип „гардероб“, при които всички петрита се култивират в едно общо помещение, инкубаторът има само една врата, която се налага да бъде отваряна многократно, когато се работи с по-голям брой пациенти. По този начин биха могли да се компрометират оптималните условия за растеж и развитие на ембрионите. Всяка от тези камери е снабдена със собствен температурен сензор, осигуряващ непрекъснат контрол.


 
3. Закупуването на тази скъпа техника от ръководството на болницата означава ли, че и пациентите Ви са се увеличили? 
Купуването на този инкубатор беше наложено от желанието ни да предложим възможно най-доброто на нашите пациенти. Но важна причина беше и непрекъснато увеличаващият се обем инвитро процедури във ВИТА Инвитро Центъра, което буквално изключи възможността за използване на инкубаторите тип „гардероб“. Както вече обясних, при тях би се наложило едно непрестанно отваряне на вратите и съответно колебаещи се условия за култивиране, а от там и понижена успеваемост.
 
4. Как повлия този нов уред на броя успешни забременявания във ВИТА?
Тук е моментът да спомена, че откакто разполагаме с този инкубатор, се гордеем с много висок процент постигнати бластоцисти, включително при двойки, които в предишни инвитро процедури са имали ембриони с незадоволително качество и с приблизително 10% повече постигнати клинични бременности.
 
5.Тази техника оскъпи ли цената на услугата, която пациентите заплащат?
Принципът, към който Вита Инвитро Център се придържа от създаването си, е безкомпромисното качество в нашата работа. Това качество касае както квалификацията, уменията, непрекъснатото развитие на всички в екипа – ембриолози, акушер-гинеколози, акушерки, така и спазването на утвърдени Световни стандарти за добра медицинска практика и асистирана репродукция. Тук влиза и качество на апаратурата, консумативите, хранителните среди за култивиране на гамети и ембриони.
 
Всички тези „екстри“ са скъпи, но това в никакъв случай не се отразява на пациентите ни финансово - цените ни са абсолютно конкурентни.
 
Отразява се само и единствено върху качеството, защото скъпи за нас са само мечтите на нашите пациенти, скъпи са ни сълзите и усмивките им, скъпи са ни Слънчицата, които искаме да помогнем да огреят всеки дом!
Всички публикации

Имате въпрос? Ще се радваме да Ви отговорим!

Изпрати запитване

Контакти

София 1407
ВИТА БАЗА 2 - ул. Филип Кутев №10
Телефони: +359882060433, 02 45 22 141
Е-mail: [email protected]